MENY

Nito Vega

Nito Vega är född 1961 i Argentina. 1989 flyttade han till Sverige och har sedan dess varit bosatt och verksam i Uppsala. Efter arkitekturstudier i Argentina va rhan under studieåren verksam som konstnär i flera kulturella kollektiv. De spretiga, stiliserade formerna i Nito Vegas måleri idag går bl a att härleda till de serietidningar han tecknade i Argentina

"Jag litar på mina ögon. Jag gör som mina fingrar säger" sa min dotter när hon var 10 år gammal. Vi satt mittemot varandra i min ateljé och målade var sin tavla. Mina målningar är präglade av hennes ord. Måleriet är som en viktig lek för mig. Jag mår vra när jag målar, jag blir ett lyckligt barn.

Det känns som om mitt liv består av allas liv, som att jag litar på mina och allas ögon. Jag vill låta konsten slitas ut, gå i bitar mellan fingrarna på folkmassan. En målning skapas i atlején men sen måste den ge sig ut att vandra. Den ska söka sig fram till människors hjärtan, till det okända på gatan, till de som behöver se, om så bara en linje i lufte, en tystande färg, ett enda ord. Detta spontana besök är värt hela vandringen och först då blir vi verkligen konstnärer. I dina ögon, mellan dina talande fingrar ska konsten leva.

- Nito Vega


Konst av Nito Vega