MENY

Jonas Lundh

Jonas Lundh Jonas Lundh

Jonas skapar sin egen värld i konsten, där övertydlighet är förbjuden och rytm en av ingredienserna. Utmärkande drag i måleriet är de figurativa inslagen i hans abstrakta bilder, ofta ned insprängda ytor av tomhet som kan locka tankarna vidare.Människorna i Jonas Lundhs måleri är anonyma, mera symboler än individer, och titlar för vägledning söker man förgäves. Men det är inte svårt att göra egna tolkningar utifrån personliga erfarenheter och upplevelser. Han sysslar främst med måleri, men även med installations- och videokonst

Jonas Lundh är representerad i ett flertal kommuner och landsting i Sverige, samt hos samlare i Danmark, Finland, England Frankrike, USA och Afrika.

En inspirationskälla i måleriet är det nordiska ljuset och något slags positivt vemod. Jag använder ofta minnen som dofter och intryck från barndomen och från mina resor. Ofta återkommande motiv är t ex ”Drömkrus”. Min tanke är att man ska kunna fylla ”Drömkruset”med positiva tankar, drömmar, visioner och mål för att ta fram närman behöver. En motvikt till allt negativt vi ständigt möts av. Ett annat återkommande motiv är båtar, mer som symboler för resor,förflyttning och samhörighet. Havet fascinerar mig på många olika sätt, det är stort, det är starkt och det är okontrollerbart.Man ska kunna skapa tydningar utifrån personliga erfarenheter och upplevelser och det har sagts att man för all del även kan knyta an mina bilder till konsthistorien, till föregångare inom abstrakt expressionismsom öppnat hissnande gränsöverskridande.